Napelem szaldó elszámolás: éves szaldó, havi szaldó és bruttó elszámolás.

Szponzorált tartalom

napelem szaldó elszámolás

napelem szaldó elszámolás

Az utóbbi években rohamosan terjednek a napelemes rendszerek, melyek segítségével az egyéni fogyasztók jelentős mértékben csökkenthetik a villanyszámlájukat, és hozzájárulhatnak a környezetvédelemhez. Azonban az elszámolási módok számos kérdést vetnek fel, így a lakossági napelem rendszer tulajdonosok számára fontos kérdés, hogy milyen módon történik a villamosenergia-termelés és -felhasználás elszámolása. Ebben a cikkben bemutatjuk az éves napelem szaldó elszámolás működését, előnyeit és hátrányait.

Éves napelem szaldó elszámolás

Az éves szaldó elszámolás jelenleg az egyetlen elszámolási forma Magyarországon, ami a lakossági napelem rendszerek tulajdonosai számára elérhető. Ennek lényege, hogy az óra méri a feltöltött és a vételezett energia mennyiségét, és ha az éves mérleg pozitív, akkor a szolgáltató fizet egy jelképes összeget a felhasználónak. Ha pedig negatív, akkor a felhasználónak kell kifizetnie a különbözetet.

Az éves szaldó előnyei:

  • Az éves szaldó elszámolás segítségével a felhasználók képesek átvinni a nyári túltermelést a téli időszakra.
  • Az éves szaldó elszámolás esetén csak egyszer van elszámolás, így a felhasználónak nincs szüksége hónap közbeni számlákra és fizetésre.
  • Az éves szaldó elszámolás jelenleg az egyetlen elszámolási forma, amely jelenleg elérhető Magyarországon.

Az éves szaldó hátrányai:

  • Az éves szaldó elszámolás nem biztosít lehetőséget az azonnali fogyasztásra, vagyis a napközbeni termelésre alapozott napi energiaváltásra.
  • Az éves szaldó elszámolás esetén a szolgáltató nem kap semmit a hálózatra töltött energiáért, ami miatt fenntartása számára nem kifizetődő.
  • Az éves szaldó elszámolás jelenlegi árazási rendszere torzítja az árakat.

Jobb az éves szaldó a többi lehetőségnél?

Sajnos nincs információnk arról, hogy melyik lehetőség lesz a befutó a jövőben, de érdemes figyelemmel követni a témával kapcsolatos híreket és jogszabályokat, hogy időben felkészülhessünk a változásokra.

Összességében azt mondhatjuk, hogy az éves szaldó, a havi szaldó és a bruttó elszámolás mind előnyökkel és hátrányokkal rendelkezik. Az éves napelem szaldó elszámolás az ingyenes “tárolás” lehetőségével vonzó lehet a felhasználók számára, míg a szolgáltatók és az állam számára nem annyira vonzó a rendszer fenntartása miatt. A havi szaldó a rövidebb elszámolási időszakok miatt lehet előnyös, de nem biztosítja az ingyenes “tárolás” lehetőségét. A bruttó elszámolás pedig egy új lehetőség lenne, de jelenleg még sok a bizonytalanság és a számítások sem egyszerűek.

Az egyik legfontosabb szempont a napelemes rendszerek kiépítésekor azonban mindig is az, hogy az adott rendszer hogyan tudja kielégíteni a felhasználó energiaszükségleteit és mennyire éri meg a befektetés hosszú távon. Ebben az esetben is érdemes szakember segítségét kérni, hogy megfelelően tervezhessük és kiépíthessük a napelemes rendszert.

Reméljük, hogy cikkünk segített átlátni az elszámolási lehetőségeket és a napelemes rendszerekkel kapcsolatos kihívásokat. Bízunk benne, hogy a jövőben még többen döntenek majd a napenergia használata mellett, és hogy az elszámolási lehetőségek is segítenek a rendszerek hatékonyabb kihasználásában és a befektetés megtérülésének elérésében.