Egyperces gyorstalpaló az energetikai tanúsítvány érvényességéről.

Szponzorált tartalom

energetikai tanúsítvány érvényessége

energetikai tanúsítvány érvényessége

Sokan tudják már azt, hogyha ingatlant szeretnének értékesíteni, akkor szükségük lesz hozzá egy energetikai tanúsítványra. Azt viszont nagyon sokan nem tudják, hogy egészen pontosan meddig is terjed, vagy meddig tart az energetikai tanúsítvány érvényessége. Pedig mi sem egyszerűbb és logikusabb ennél!

Az e-tanusitas.eu weboldalán gyorsan és könnyen lehet arról tájékozódni, hogy meddig is érvényes egészen pontosan egy energetikai tanúsítvány. De ha csak a saját logikánk szerint szeretnénk meghatározni ezt az értéket, akkor sincs túl nehéz dolgunk. Hiszen mikor érdemes ilyen felmérést csináltatni? Értelemszerűen akkor, amikor a legjobb energetikai állapotba kerül a ház vagy lakás, tehát például egy szigetelést, vagy nyílászáró cserét követően. És vajon ezt követően meddig tarthat az érvényessége ennek a dokumentumnak? Na, most, erre van egy logikus válasz és van egy törvényi válasz. A logikus válasz az, hogy addig, amíg nem történik jelentősebb beavatkozás, vagy felújítás, ami a ház vagy lakás energetikai állapotát lényegesen befolyásolná. Szerintem ezen nagyon nincs mit tisztázni.

Az ehhez kapcsolódó törvényi érték is logikus egyébként, mert ott meg 10 évet szabnak meg. 10 év alatt meg simán történhet olyan átalakítás egy ingatlanon, amitől jobb állapotba kerülhet és ezáltal jobb besorolást kaphat az energetikai tanúsítványon. De ugyanúgy történhet állagromlás, vagy akár a hatályos szabályrendszer is megváltozhat közben, ami alapján a besorolás történik.

Tehát ezt a két opciót kell szem előtt tartani, hogyha az energetikai tanúsítvány érvényessége a kérdés. Ha pedig további kérdések merültek fel bennetek, például a tanúsítás menetével, vagy akár az energiatanúsítványok árával kapcsolatban, akkor nézzetek körül az e-tanusitas.eu-n, ahol részletesen olvashattok a témáról.